Faktoring – Gyakori kérdések (GYIK)

Megvásároljuk kintlévőségeit – gyorsan, könnyedén és kényelmesen. Itt minden fontos kérdésre választ kap.

Hívjon minket

Lépjen velünk kapcsolatba:

+36 1 211 3980

H – P: 8:00 – 18:00

A faktoring a vevőkövetelések valamely faktoring vállalat felé történő általános értékesítési módja. A GRENKE általában 24 órán belül fizet. Azonban egy számla megvásárlásának előfeltétele, hogy a kérdéses szolgáltatást teljes egészében, panaszmentesen biztosítsák addigra, amikor a számlázás történik.

A faktoring a gyártással és a kiskereskedelemmel foglalkozó, valamint a szolgáltató ágazatban tevékenykedő vállalatoknak ajánlott olyan esetekben, amikor sok a kintlévőség, és a hosszú fizetési határidők a jellemzőek. A sok befektetést igénylő, egyre jobban gyarapodó vállalatok számára a faktoring a likviditás növelésének hatékony eszköze. A piaci verseny miatt nagy nyomás alatt álló vállalatok kitolhatják az ügyfeleiknek megszabott fizetési határidőket.

A valódi faktoringnál a kintlévőségek értékesítésének eredményeként nyert likviditást nem feltétlenül kell visszatenni a bankba.
 
A finanszírozási mozgástér az árbevétellel párhuzamosan növekszik.
 
Ön védelmet élvez a késedelmes kintlévőségekkel szemben (del credere).
 
A plusz likviditás lehetővé teszi a fizetési kötelezettségek gyorsabb kezelését, ami nagyobb sajáttőke-hányadot és jobb banki besorolást eredményezhet Önnek.
 
A számlán szereplő összegek villámgyors rendelkezésre állása révén kedvezményeket és engedményeket tud kialkudni. Önmagukban ezek a megtakarítások már ki is egyenlítik a faktoring díját.
 
A faktoring vállalat teljes egészében átvállalja a kintlévőség-kezelést és a felszólításokat. Ez kevesebb munkát jelent a faktoringot igénybe vevő ügyfél számára.

Amint értékesítésre kerültek a kintlévőségek, már nem szerepelnek a mérlegben. A kintlévőségek értékesítésének eredményeként elért likviditást például a beszállítók felé vállalt kötelezettségek csökkentésére lehet felhasználni. Ez egyfelől csökkenti a mérlegben szereplő eszközöket és kötelezettségeket (mérleg lerövidítése), másfelől növeli a sajáttőke-hányadot.

Vevői már nem Önnek utalják át a számla összegét, ehelyett közvetlen a GRENKE felé fizetnek. Mindegyik vevő értesítést  kap az új számlaszámról, ahová a jövőben a számlák végösszegeit utalnia kell.

A GRENKE általában 24 órán belül fizet.

Igen, lehetősége van vevőinek különböző fizetési határidőket meghatározni, mi pedig az Ön kívánságai szerint járunk el. A maximális határidők országtól függően eltérőek lehetnek.

A kölcsönös visszatartás a GRENKE számára olyan tartalékot jelent, amely fedezi az esetlegesen felmerülő engedményeket, kedvezményeket vagy panaszokat. Ez általában a bruttó számlaösszeg 20%-a, és akkor kerül kifizetésre, amikor a vevő rendezte a számlaösszeget, de legfeljebb a fizetési határidőtől számított 90 napon belül.

A GRENKE professzionális kintlévőség-kezelése gondoskodik róla, hogy az Ön összes kifizetetlen számlája mindennap zökkenőmentesen feldolgozásra kerüljön. Nagyra értékeljük az átlátható együttműködést, amely részét képezi ennek a folyamatnak. Online portálunkon keresztül éjjel-nappal hozzáférhet ügyfélfiókjához, és rajta keresztül megbizonyosodhat elküldött számláinak aktuális feldolgozási állapotáról. Emellett továbbra is Ön irányítja a következő lépéseket. Az ügyféltanácsadójától kapott, a napi üzletmenetre vonatkozó személyes támogatásnak köszönhetően mindig naprakész lehet.

Ön továbbra is ugyanúgy fogja kiállítani és kiadni a számlákat, mint ahogy azt korábban megszokta.

Abban az esetben ha biztosított vevője fizetésképtelen, elindítjuk a biztosító felé a kárrendezési eljárást.

Kérésre kereskedelmi hitelbiztosítás is belefoglalható a szerződésbe.