Lízing – Gyakori kérdések (GYIK)

Minden, amit a GRENKE által kínált lízingről tudnia kell.

Hívjon minket

Lépjen velünk kapcsolatba:

+36 1 235 7041

H – P: 8:00 – 18:00

A Bázel II. a bankok sajáttőke-követelményeivel kapcsolatos keretrendszer második modellje. A Bázel II. célja, hogy stabilizáló erőként hasson a banki ügyekben. A vállalati hiteleket kockázat alapján adják. Ezt azt jelenti, hogy egy cég hitelbesorolása kulcsfontosságú szerepet játszik a hitelnyújtásnál.

Ez újabb ok, amiért a lízing vonzóbb finanszírozási forma a kis- és középvállalkozások számára. A lízing javítja a mérlegmutatót, ami pozitív kihatással van egy cég besorolására.

Az IFRS 16 szabvány a lízingelési szerződések számlázását szabályozza a felsorolt cégekre, illetve azon cégekre vonatkozóan, amelyek önkéntesen az IFRS-nek megfelelően számláznak. Mindegyik lízingbevevő köteles a mérlegén nyilvántartásba venni az eszköz használati jogát, egy lízingelési felelősségvállalással együtt. A szabvány minden olyan lízingelési szerződésre vonatkozik, amelynek nettó eszközértéke meghaladja az 5000 dollárt, és amelynél több mint tizenkét hónapos futamidő van érvényben. Javasoljuk, hogy ezzel kapcsolatban érdeklődjön adótanácsadójánál vagy auditoránál. A lízing termékspecifikus előnyeit mindez nem érinti.

Kereskedő (GYIK)

Ezt a leggyorsabban a Partner Portálon keresztül tudja megtenni. Néhány kattintással készíthet finanszírozási ajánlatokat és kérelmeket küldhet be online. Ha a Partner Portálhoz szeretne lépni, kattintson ide. Ha még nincsenek bejelentkezési adatai, itt igényelhet.

A GRENKE garantálja, hogy számlája 24 órán belül kifizetésre kerül, feltéve, hogy minden szükséges dokumentum eredeti példánya a rendelkezésünkre áll. Ezért a GRENKE kereskedő partnerei számára a lízing egy megbízható ügylet, amelynél nincsenek kifizetésre váró kintlévőségek. Ha ügyfelei lízingelnek, ennek eredményeként ők is megerősítik saját likviditásukat.

Ügyfél (GYIK)

A GRENKE által nyújtott lízing minimum 200.000 forint nettó beszerzési ártól áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy akár kisebb beszerzéseket is finanszírozhat a GRENKE-n keresztül.

A GRENKE mindenfajta gyártótól vagy banktól függetlenül végzi tevékenységét. Ennek eredményeként Ön nincs kötve bizonyos márkákhoz vagy gyártókhoz, amikor eszközeit kiválasztja. A GRENKE az irodai kommunikáció és irodai berendezések, az orvostechnikai eszközök, a biztonsági rendszerek és a termelő gépek területén használt legkülönfélébb finanszírozási eszközöket helyezi a középpontba. Kevésbé megszokott eszközök finanszírozására is van lehetőség – vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megfelelő megoldást találjunk Önnek.

Ezt a kapcsolatfelvételi űrlapunk használatával könnyedén meg tudja tenni. Csak válassza a ’Termékkínálat’ érdeklődési kört és a ’Lízing’ témát. 

A szerződés a finanszírozott eszköz átvételével jön létre, a futamidő a finanszírozott eszköz átvételét követő naptári negyedév (havi lízingdíjfizetés esetén az átvételt követő naptári hónap) első napjától kezdődik. A finanszírozott eszköz átvételétől a futamidő kezdetéig Lízingbe vevő a tényleges használatért napidíjat fizet, amelynek mértéke a havi lízingdíj 1/30 része.

A lízingdíjak minden naptári negyedév első napján előre esedékesek és csoportos beszedési megbízás útján kerülnek kiegyenlítésre.

A lízingdíj havi díjfizetés esetén minden hónap első napján - munkaszüneti nap esetén a hónap első napját követő első munkanapon -, havonta előre esedékes.

A biztosítás minden eszközre vonatkozóan kötelező. Ha nem rendelkezik saját vagyonbiztosítással, a GRENKE belefoglalja az Ön eszközeit egy megfizethető fő biztosítási kötvénybe. Ennek a biztosításnak a díját évente kell fizetni, és a díjat az eszköz beszerzési ára határozza meg.

A lízing egyik speciális funkciója az, hogy Ön lízingbevevőként nem „kifizeti” a lízingelt eszközt, hanem csupán egy meghatározott díjat fizet annak használatáért.

 

A lízing lényegében hasonlít a bérléshez. Vegyünk például egy bérelt lakást. Amikor kibérel egy lakást, a bérleti díj fizetése nem teszi a lakás tulajdonosává; helyette mindössze annak használatáért fizet. Attól, hogy fizeti a részletet, a lakás sosem lesz az Ön tulajdona. Amikor a lakásra vonatkozó bérleti időszak letelik, ki kell költöznie, és „vissza kell adnia” a lakást. A lízing egy ehhez hasonló elven működik.

 

A lízingelt eszközt a szerződés végén kötelező visszaszolgáltatni annak érdekében, hogy egy jogilag megfelelő lízingszerződés jöjjön létre, melynek értelmében Ön levonhatja adójából a lízingdíjakat. A lízingelt eszköznek a szerződés befejeztével történő visszaadása azt jelenti, hogy Ön azonnal egy korszerűbb berendezésre tud váltani.

Idő előtti felmondásra van lehetőség, ebben az esetben a futamidő végéig esedékes díjak egyösszegben válnak esedékessé.

A GRENKE Ügyfélportálján keresztül megtekintheti és letöltheti szerződéseit és számláit, értesíthet minket cím- és bankkapcsolat változásairól.

A portálon keresztül elektronikus számlázási módot is választhat, illetve e-mail értesítést kérhet a kiállított számlákról.

Ugrás az ügyfélportálhoz

Éves keretfinanszírozási megállapodás (GYIK)

A nagyobb beszerzéseket előre meg kell tervezni - erre megoldás az éves keretfinanszírozási megállapodás, melynek összege már 8.000.000 forinttól elérhető. Ez soknak tűnik, de ezt a végösszeget elég könnyű elérni, különösen akkor, ha a jelenlegi, vagy akár a már lezajlott beszerzések is belefoglalhatók a számításba.

Egy egyszeri bonitásvizsgálatot követően egy éves keretfinanszírozási megállapodást írunk alá Önnel 12 hónapra, így az elkövetkező évben bármikor hozzáférhet 200.000 forintos, vagy ennél nagyobb összegű eszközbeszerzésének felmelülésekor. 

Nem. A GRENKE mindenfajta gyártótól vagy banktól függetlenül végzi tevékenységét. Az ügyfelek számos különféle eszközt szerezhetnek be. Ebbe beletartoznak az irodai kommunikációs eszközök és irodai berendezések, az orvostechnikai eszközök és a biztonsági rendszerek, valamint a termelő gépek is. Bizonyos körülmények között speciálisabb eszközök is lízingelhetők - egyedi megállapodás alapján.

Egyáltalán nem – leszámítva természetesen a kedvezményes feltételeket. Ügyfélként Ön egyénileg választja ki a futamidőt minden egyes lízingelt eszközre vonatkozóan.

A futamidő lejártával eldöntheti, hogy megszünteti a szerződést és visszaszolgáltatja a lízingelt eszközt, vagy másik lehetőségként meghosszabbítja szerződését és továbbra is használja a jól bevált technológiát.

Nem számítunk fel külön díjat. Ön csak az egyedi lízingszerződésekben a kért eszközökre megállapított lízingdíjakat fizeti.

A teljes keretösszeg az ügyfél rendelkezésére áll az éves keretfinanszírozási megállapodásban rögzített feltételekkel, egy tizenkét hónapos időszakra vonatkozóan - naptári évtől függetlenül.

Ez alatt a teljes keretösszeghez hozzá lehet férni: akárhány egyedi szerződésen keresztül, bármikor, amikor a cég számára optimális a beszerzés.

Nem. A lízingdíjak fixek maradnak a vonatkozó egyedi lízingszerződés lejáratáig.